specialisaties-cindyvanhetkaar-therapieen
Burn-out

Hoe zou het voor jou zijn om weer lekker in je vel te zitten, rust in je lichaam en ​hoofd te hebben en te kunnen genieten van je leven?

​Een burn-out begint vaak met lang aanhoudende stress, een opeenstapeling van stressmomenten of een plotseling moment van hoge stress. Dit kan zowel in de privé sfeer zijn (b.v. relatieproblemen, een verhuizing, mantelzorger zijn of het overlijden van een naaste) als op het werk (b.v. deadlines, hoge werkdruk of een reorganisatie). Wanneer je lang genoeg doorloopt met deze stress en te vaak niet luistert naar je lichaam en dus over je grenzen gaat, raak je vanzelf overspannen en is de dagelijkse drukte opeens te veel.

Je hele systeem raakt dan zo ontregeld en overprikkeld dat je nergens meer toe in staat bent. Zelfs dingen die je eerst deed zonder nadenken, worden nu een opgave. Er is altijd een mix van lichamelijke en emotionele klachten aanwezig, die bij ieder persoon weer net even anders is.
Welke symptomen herken jij?
Lichamelijke klachten zijn o.a. uitputting, geen energie hebben, slaapproblemen, concentratieproblemen, hyperventilatie, maag/darmklachten, hoofdpijn, pijnen over hele lichaam en misselijkheid.
Emotionele klachten zijn vaak ook aanwezig, zoals heftige en snel opkomende emoties of juist afgestompte emoties, depressiviteit, angsten en piekeren. In deze fase herken je vaak jezelf niet meer en weet je niet hoe je bij je oude vertrouwde zelf kan komen.

Acupunctuur bij burn-out.
In eerste instantie is de behandeling gericht op de energie versterken(reserves aanvullen), rust en ruimte in je hoofd en ontspanning in je lichaam krijgen. Je kan namelijk niet gaan opbouwen of beslissingen maken zonder eerst wat energie te hebben en lichaam en geest de rust te geven die het al een tijd niet gehad heeft. Daarna verschuift de aandacht deels naar de reden van de burn-out en eventuele patronen die deze in stand houden. Wat is er gebeurd, bewust worden van hoe je daar op hebt gereageerd in je lichaam en hoofd, acceptatie van de situatie hoe het nu is(dus ook weten waar je grenzen op dit moment liggen) en hoe zou je het nu anders kunnen/willen doen.
Indien nodig, werk ik met andere disciplines samen, want bij een burn-out is het van belang dat de fysieke, mentale en emotionele aspecten allemaal voldoende aandacht krijgen.

Wil je weten hoe jij weer lekker in je vel kan komen te zitten?
Maak dan direct een afspraak voor een

gratis kennismakingsgesprek