fbpx

schouder en nek klachten specialisaties-cindyvanhetkaar-therapieen
Schouder en nekklachten

Hoe zou het zijn om je nek en schouders vrij te kunnen bewegen zonder ​telkens afgeleid te worden door spanning of pijn?​

We hebben allemaal wel eens last van schouder en nekklachten gehad. Vaak begint het met het gevoel dat het ‘vast zit’, wat uit kan lopen tot pijn in schouder/nek, bovenrug en hoofd. Het kan zelfs zo erg worden dat je niet meer kan slapen van de pijn, omdat je niet op de schouder kan liggen of gewoon geen gemakkelijke positie kan vinden. Er zijn veel redenen waarom dit allemaal kan gebeuren, zoals slechte houding, blessures, zwaar werk, overactiviteit, inactiviteit en stress.  Om weer vrij te kunnen bewegen is het dus van belang om eerst uit te zoeken wat bij jou  de oorzaak van je klacht is.

In mijn praktijk zie ik veel mensen met stress als oorzaak en dat heeft men vaak niet eens door. Op zich hoort stress bij het leven. Het kan je zelfs scherper en meer gefocust maken, wat handig is op je werk, met een examen of als je aan een deadline vast zit. Als het langere tijd aanwezig blijft, zonder dat die spanningen uit je lichaam en hoofd weg kunnen stromen, ga je dat in je lichaam voelen. Éen van de meest voorkomende klachten is dan dat de schouder/nek regio vast gaat zitten. Een dagje rust of een goede massage willen dan wel even helpen, maar de spanning blijft terugkomen omdat de oorzaak, die spanning in je lichaam, niet is opgelost.

Acupunctuur bij schouder/nekklachten

​Acupunctuur bij schouder/nekklachten zal dan ook op zowel de oorzaak als de symptomen(pijn, stijfheid, niet goed kunnen bewegen) worden gericht. Het zorgt ervoor dat die overprikkeling door b.v. stress verminderd wordt en lokaal de doorstroming van bloed en energie bevorderd wordt. Tijdens de behandeling voel je vaak al een ontspannen, loom gevoel. Indien nodig krijg je ook oefeningen mee naar huis om het effect te versterken. Er wordt ook gekeken naar patronen die je hebt die de klacht mogelijk in stand kunnen houden.

TIP! : wanneer je vaak last hebt van je schouder/nekregio, let dan ook eens op of je gevoelig bent voor tocht of koude in je nek. Denk aan een raampje open hebben ‘s nachts of in de auto en dan in de tocht zitten of liggen. Of in de zomer airco aan hebben staan op het werk. De combinatie van wind en koude kan de regio blokkeren en ervoor zorgen dat de energie niet goed kan doorstromen en dat kan een stijfheid en pijn veroorzaken.
Vaak helpt dan al een simpele handeling zoals je nek afdekken met een dun sjaaltje.