fbpx

Iedereen heeft stress, daar ontkomen we niet aan in een cultuur die niet alleen steeds sneller gaat, maar ook steeds meer prikkels geeft. Soms is stress heel functioneel omdat je dan scherper bent en daardoor beter presteert, zoals bij een examen of een presentatie. Het is dan ook makkelijk te zien waar de stress vandaan komt. In veel gevallen is het echter niet één moment, waarna het stress-nivo weer daalt, maar zijn het meerdere momenten achter elkaar die opstapelen.  Dan blijft dat stress-nivo juist vrij hoog en constant aanwezig. Als dat langere tijd zo door gaat, is dat geen goede stress meer en zal het vroeg of laat impact hebben op je gemoedsrust, beslissingen en  gezondheid.

Hieronder  11 dingen die je kan doen om zelf met die opbouwende of niet afnemende stress aan de gang te gaan:

 1. Begin je dag met een ochtendritueel. Doe bijvoorbeeld een meditatie, yoga, tai chi of een visualisatie van de dag die gaat komen precies zoals jij het zou willen. (Je zal waarschijnlijk niet de loterij winnen, maar je kan beginnen met wat je gaat doen en dat je daar vol energie in gaat of hoe je je voelt als het gedaan is. Een soort van pep-talk voordat je tot actie overgaat). Ikzelf vind het fijn om met wat Qi gong te beginnen en de energie door mijn lichaam te voelen stromen.
 1. Verminder je gebruik van elektronische apparaten. Veel mensen zijn verslaaft aan hun mobiel, laptop of tablet. Deze geven een enorme hoeveelheid aan prikkels , waardoor je snel overprikkeld kan raken. Hoe vaak spreek je niet af met iemand en zit de ander steeds naar zijn/haar mobiel te kijken? Of zit je televisie te kijken met je mobieltje ernaast.  Kijk eens of je de apparaten af en toe eens uit laat of je mobiel op stil als je in gezelschap bent. Of maak een grote wandeling buiten en laat je telefoon thuis.
 1. Daarop verder gaande: Zorg dat je voor je naar bed gaat rust om je heen hebt. Zeker als je moeite hebt met in slaap vallen is dit een belangrijk punt. Dus niet tv kijken  in bed, je sociaal media nog even checken voor je gaat liggen of nog even chatten met een vriend(in).Zet je telefoon uit of op stil voor je naar bed gaat en leg hem ver van je bed. Een boek lezen of een ontspannings- of ademhalingsoefeningen doen zorgt dat je systeem al wat tot rust komt voor je gaat slapen. Het maakt de overstap van actie naar rust minder abrupt en daardoor bereidt je je lichaam voor op het gaan slapen.
 1. Ga opletten wat jouw triggers zijn. Door te herkennen wat jouw stress erger maakt, kan je er bewust voor gaan kiezen hoe je met die triggers omgaat. Bijvoorbeeld, als jij merkt dat je uitgeput bent nadat je met vrienden afgesproken hebt in een groot en druk restaurant, dan kan je er voor kiezen om volgende keer af te spreken op een rustigere plek. Of als je merkt dat als je weinig geslapen hebt omdat  je meer gespannen bent dan anders, kan je je slaappatroon aanpassen. Als je (te) veel dingen tegelijk op je bord hebt liggen, je het overzicht verliest en in de stress schiet, zou je een prioriteitenlijstje kunnen maken en dan één ding tegelijk doen.
 1. Herken patronen in jezelf wanneer het ‘fout’gaat. Dit is een belangrijke; Heb je door hoe jij reageert onder te veel stress, dan kan je dit herkennen en kiezen om van koers te veranderen. In mijn geval is het vaak eetbuien, mopperig worden en slecht slapen. Als ik ze alle drie heb, weet ik dat ik extra aandacht moet besteden aan mijzelf
 2. Time out: Wanneer je de stress voelt stijgen doe een ademhalings of ontspanningsoefening, schreeuwen, schudden, jumping jacks. Maar blijf vooral voelen wat er gebeurt. Als je je stress-nivo voelt stijgen geeft het sowieso aan dat er bepaalde emotie actief is. Het kan zijn dat je je onder druk voelt staan, of je bent boos, je voelt je niet gezien of je staat juist in het middelpunt. Je hebt dan 2 (gezonde) opties: er mee aan de gang  gaan of er van weg lopen. Soms is het te groot en heb je alleen de keuze om er van weg te lopen. (Herken dit wel, want je wil dit opslaan als toekomstig leermoment). Soms adviseer ik dan om even naar de wc te gaan en daar een ontspannings/ademhalingsoefening te doen. Een  andere optie is de time out letterlijk aan te nemen door aan te geven dat iets je raakt en dat je even tijd nodig hebt om de informatie te verwerken. Kom er dan wel later op terug,
 1. Durf NEE te zeggen! Dit klinkt zo makkelijk, maar toch durven of kunnen veel mensen dit niet. Maar is het niet zo, dat als je geen nee zegt, je daarna vaak boos op jezelf bent? Je hebt bijvoorbeeld eindelijk een middag helemaal vrij en hebt jezelf beloofd om niets te doen wat moet, maar lekker een boek te lezen, met een pot thee erbij en vanavond iets uit de vriezer te trekken zodat je ook niet hoeft te koken. Maar dan belt een vriend of familielid die zichzelf uitnodigt. En natuurlijk gaat het gezellig zijn maar je moet nu snel nog even opruimen/stoffen/zuigen, iets lekkers halen bij de winkel en een maaltijd voorbereiden . Van die middag voor jezelf is niets meer over. Maar de behoefte eraan blijft. Dan maar wachten tot de volgende vrije dag….. Begrijp mij niet verkeerd, een sociaal leven is ook belangrijk, maar wel op je eigen voorwaarden. Je had bv ook kunnen aangeven dat het vandaag niet uitkomt, maar een andere dag wel.
 1. Plan ontspanning in je agenda en hou je er aan. Je hoeft dan niets maar mag alles. Al wil je die tijd gewoon de hele tijd op een bankje in de zon zitten. Of een lekker lang bad nemen of lekker dansen op je favoriete muziek…. Belangrijk is dat je je realiseert dat niets doen ook iets is. Je bent je mentale en/of lichamelijke batterijen aan het opladen. Je laat aan jezelf zien dat je het waard bent.
 1. Doe lichamelijke beweging: wandelen, fietsen zwemmen, etc.. Voor velen is dit de makkelijkste aanpak. Bij stress gaan sporten is een goede manier om de spanning een uitlaatklep te geven. Vergeet niet dat het niet de oorzaak aanpakt, maar het kan wel de ruimte geven om daarna er mogelijk wel iets mee te kunnen.
 1. Ga regelmatig de natuur in. De natuur is echt heel voedend. Je openstellen voor de geluiden van de vogels, het water, de wind, etc . Frisse lucht om je heen en weer even terug  naar een langzamer tempo. Dit is anders dan bijvoorbeeld buiten sporten, waarbij je een doel hebt om zo snel mogelijk ergens te zijn of iets te doen.
 1. Ruim je huis op. Ik ben zelf nogal rommelig in mijn huiskamer; ik weet waar alles ligt, maar toch voelt het onrustig. Het opruimen op zich brengt al rust in het hoofd, maar een opgeruimd huis zorgt ook voor minder prikkels en werkt daarmee rustgevend. Ik merk dat ik dan lekkerder in mijn vel zit en soms een mooie bos bloemen voor mezelf koop als traktatie.

Probeer ze allemaal uit en kijk welke voor jou het beste werkt. Ik wens je veel rust en ontspanning!

Mijn gratis PDF Stress: inzicht en aanpak staat ook voor je klaar. Hierin ga ik dieper in op een aantal van de bovenstaande punten en geef ik extra tips.

Download hier de PDF over Stress